Ukończyła studia magisterskie z dietetyki i Akademię Leczenia Żywieniowego Polspen oraz posiada tytuł magistra farmacji. Jest członkiem zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polspenu oraz sekcji prehabilitacji Polskiego Towarzystwa Farmacji Klinicznej. Regularnie uczestniczy w konferencjach i kursach z zakresu żywienia, w tym m.in. kursach dotyczących żywienia w bariatrii, SIBO, roli dietetyka w zespołach terapeutycznych oraz żywienia w onkologii.
Mgr Anna Brandys specjalizuje się w pomocy osobom z różnymi schorzeniami, takimi jak cukrzyca obydwu typów i insulinooporność, otyłość, niewydolność nerek, prehabilitacja przed zabiegami operacyjnymi, trudno gojące się rany, niedożywienie, opieka pooperacyjna po operacjach przewodu pokarmowego, choroby autoimmunologiczne, dna moczanowa i wysoki poziom kwasu moczowego, pacjenci przygotowujący się do leczenia onkologicznego lub będący w trakcie terapii.
Konsultacje mgr Brandys opierają się na zasadach EBM (Evidence-Based Medicine) i obejmują dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta zalecenia dietetyczne oraz suplementację.
Wizyty trwają od 45 do 60 minut i obejmują wywiad, analizę badań oraz historii choroby, ocenę stanu odżywienia oraz określenie zapotrzebowania kalorycznego. Zalecenia dietetyczne są omawiane na bieżąco lub przesyłane mailowo w ciągu 7 dni od konsultacji, a w razie potrzeby dostarczane są także przykładowe jednodniowe jadłospisy i ustalany plan działania.